Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Babské rady k hokejkám

Praktické rady a poznatky o tom s čím hrajeme a jak je nejlépe udržovat.


Babské rady k hokejkám
26.10.2021 888x Hokejky
Celkem 5 článků z rubriky: Hokejky

Jak to vše začalo?

Hokejky se začaly hrnout na svět kolem 18. století. Tovární výroba hokejek začala v Kanadě kolem 80. let 19. století. Dřevěné hole měly původně zcela rovnou čepel. Vyráběly se z bukového dřeva a z jednoho kusu. Do České republiky se továrně vyráběné hole dostaly až  po roce 1909.

Dřevo nebo kompozit

Většina z nás si měla možnost zahrát si s dřevěnou hokejkou. Hokejky jsou to levné a mají v celku velkou výdrž, ale nemohou konkurovat vlastnostem kompozitové hokejky. Proto na profesionální a také už na amatérské úrovni je o ně minimální zájem. Kompozitový vývoj jde stále dopředu a hole jsou lehčí a vylepšují tak střelu.

Nění kompozit jako kompozit

Hodně lidi si myslí, že kompozitová hokejka je vyrobena z uhlíku. Kompozitové materiály není, jen uhlíkové vlákno, ale také skelné, kevlarové a další. Skelné vlákno se právě používá u levných hokejek. Proto se často kompozitová vlákna kombinují.Uhlíkové vlákno se v určitém procentě používá od hokejek nad 2500kč... Články

Správná délka hokejky

Optimální délka by měla být, když hráč stojí na bruslích, opřená hůl o zem mu sahá pod bradu. Útočník má většinou o něco kratší hokejku pro lepší držení kotouče. Obránce má většinou hůl delší, aby snáze mohl vypíchnout protihráči kotouč.

Zkrácení hokejky

Pokud máte hokejku příliš dlouhou, není nic jednoduššího než ji zkrátit. Proto pilku (na železo) do ruky a jdeme na to. Dobře si hůl změřte, jakmile ji jednou uříznete, je to nevratná akce. Místo, kde budete řezat, je lepší oblepit lepenkou, aby se vlákna netřepila. Ořízlé místo očistíme pilníkem a  je hotovo. 

Prodloužení hokejky

Jestliže je Vaše hokejka moc krátká nebo jste si ji dle předchozího článku zakrátili moc je na řadě možnost jak hůl prodloužit. Připravíme si dřevěný kolík, který při zakoupení je potřen lepidlem, pokud potřebujeme kolík obrousit a tím ztratíme lepidlo, stačí jej poté tavící pistolí zpět nanést. Kolík nahřejeme horkovzdušnou pistolí tak, aby se lepidlo rozehřálo, a můžeme, kolík vsunout do hokejky. Počkejte tak 30minut na vychladnutí a můžete hrát.

Co je to Flex?

Každá hůl má svou specifickou tvrdost(flex) nastavenou výrobcem. Čím je číslo vyšší tím je větší tvrdost(flex) a hokejka se méně prohne. Více informací naleznete zde .. Články

Jak na zakončení hole

Gumovým špuntům z dávných dob už odzvonilo. Nejsnazším způsobem jak zakončit hůl je textilní páskou hůl omotat. Můžete si udělat větši i menší koncovku, tak aby Vám vyhovovalo její držení. Přilepte začátek lepenky na konec hole, odmotejte větší část a točte s izolačkou než z ní uděláte lepivou kaničku se kterou snadno uděláte koncovku. Pod zakončením je dobré vždy také omotat i část hokejky, aby hokejka v ruce méně klouzala.

Omotání čepele

Každý z nás už jistě ví, že se špatně hraje bez předem omotané čepele. Je několik způsobů a technik. Na omotání používejte textilní pásky max 2,5cm širokou. Doporučuji kupovat značkové pásky USA a Canada. mají lepší pevnost i lepivost. Výrobce u kvalitních pásek je uveden na vnitřním kolečku pásky. Po omotání čepele přejeďte několikrát pásku voskem třeba ze svíčky. Déle Vám omotávka vydrží a méně se nasákne vodou.