Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Kompozitové materiály ano či ne....

Nevíte zda si pořídit kompozitovou hokejku? Pokusíme se Vám podat pár informací.


Kompozitové materiály ano či ne....
26.10.2021 639x Hokejky
Celkem 5 článků z rubriky: Hokejky

Ačkoliv na první pohled vypadají hokejky stále stejně, jejich vývoj v oblasti materiálů a vlastností doznal zásadních změn. Od dřevěných holí se postupem doby přechází ke kompozitovým. Materiály jako grafit, karbon, kevlar výrazně snižují hmotnost náčiní a navíc také prodlužují jeho životnost čili šetří náklady spojené se sportem. Díky těmto materiálům je také možné zvolit individuální tvar a zahnutí čepele vyhovující osobním potřebám sportovce. Lze tedy poměrně dobře zvolit takovou hokejku, která bude splňovat vlastnosti pro co nejideálnější podmínky ke hře.

Výhody a nevýhody celokompozitových hokejek

Jednoznačnou výhodou je váha a rychlost střelby. Váha dnešní kompozitové hole se pohybuje okolo 400 – 450 gramů. Čím se však stal tento nástroj tak používaným, je rychlost střelby.

Srovnáte-li dřevěnou a celokompozitovou hůl při střelbě, každý hráč a především brankář vám řekne, že tak, jak to lítá nyní to ještě nelétalo. Při dotyku hole s ledem, se hůl ohne, nahromadí se v ní energie, která se při výstřelu puku uvolní a dodá mu razanci a rychlost.

Jde o stejný efekt, jako u dřevěné hole, jenom díky lepšímu materiálu je vypružení hole podstatně efektivnější a puk letí značně rychleji. Vzhledem k tomuto faktu, jsou dnes celokompozitové hole nejpoužívanější na profesionální úrovni a hraje s nimi naprostá většina hokejistů.

Další výhodou je rovněž větší výdrž hole. Jestliže dříve hráč zlomil za sezonu jedenáct dřevěných holí, dnes zlomí tak tři kompozitky. Samozřejmě záleží na úrovni, dnešní hokejisté jsou schopni polámat dvanáct celokompozitových holí za sezónu, ale také pětadvacet a více.

Amatér, který řeší dilema nákupu celokompozitové hole počítá se dvěma faktory. Dřevěná mne vyjde na pár stovek, celokompozitová bude stát v průměru pět tisíc. Stojí to za to? Vydrží to?

Jak již bylo řečeno, celokompozitová hůl vydrží podstatně více, střela s ní létá rychleji, ale není nerozbitná ba naopak. Ideální pro střelu, - nevhodná na sekání a podobné praktiky.

 

Proč se mluví o materiálu na výrobu hokejek jako o kompozitu?

Kompozitní materiály jsou složeny ze dvou nebo více chemicky a fyzikálně odlišných složek(fází). Tvrdší, tužší a pevnější nespojitá složka se nazývá výstuž, spojitá a obvykle poddajnější složka, která zastává funkci pojiva výstuže, se nazývá matrice. Podíl výstuže musí být větší než 5%. Výstuž je obvykle významně pevnější v tahu a obvykle tužší než matrice.

Není celokompozit, jako celokompozit. Materiálem je epoxidovaná pryskyřice - matrice s uhlíkovými, kevlarovými, titanovými či skelnými vlákny- výstuž. Jednoduše se dá říct, že čím více skelných vláken, tím je hůl méně kvalitnější. Čím více karbonu, tím je pak hůl kvalitnější.

Tedy pevnější, odolnější atd. Přesnou technologii a novinky si samozřejmě každý výrobce chrání. Přesný počet karbonových pásků v holi a návod, jak si celokompozitku upéct doma v troubě proto na internetu nehledejte.