Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Broušeni bruslí

Ještě před tím než se pustíme do broušení musíme se nejdříve podívat na základní principy bruslení a jak pracuje brusle.


Broušeni bruslí
18.9.2017 769x Brusle
Celkem 2 články z rubriky: Brusle

Ještě před tím než se pustíme do broušení musíme se nejdříve podívat na základní principy bruslení a jak pracuje brusle. Při bruslení je váhou těla vytvořen tlak na hranu brusle, která se vdůsledku této síly “zařízne” do ledu. To dodává brusli pevnou stopu a klouzání. Brusle dostává stopu v důsledku úhlu, který byl vytvořen “žlábkem” na spodní straně a boční stranou nože. Samotné sklouznutí brusle po ledu vzniká v důsledku miniaturního vodního filmu mezi bruslí a ledem, která snižuje na tření na minimum. Je mnoho dalších faktorů, které působí na vznik skluzu či na pevnost stopy brusle. Například hmotnost (tedy velikost plošného zatížení) teplotaledu atd. Nicméně největším faktorem jak ovlivnit skluz a pevnost stopy je typ, druh a kvalita broušení, profil brusle ( tzv. Kolébka ), úhel hrany nože.

Výše zmíněné jsou pouze dva základní principy bruslení, nás však budou zajímat 3 další aspekty bruslení – zrychlení, zastavení a zatáčení, které nás nejvíce zajímaji u hokeje a krasobruslení…Tyto 3 aspekty ovlivňuje typ broušení brusle, velikost a tvar profilu ( kolebky) brusle a jejich vzájemná vyváženost.
Když se brousí brusle je mezi hranami noře vybroušen negativní rádius

Jaký si vybrat žlábek ?

Je celá škála “žlábků” ze kterých si můžete vybrat – ne jen 4 které vidíte nahoře na obrázku. útočník, obránce , bránící útočník, gólman, každý z nich bude mít jiný žlábek. Jak je možné, že to nevíte?
Předně mnoho brusíčů si nedá tu práci vysvětlit Vám, jaké máte možnosti výběru. Jednoduše si odnesou Vaše brusle do “zadní místnosti” a Vy vlastně ani nevíte co s Vaší bruslí provádějí. Někteří se Vás ani nezeptají “ jak to chcete” – jako třeba u holiče (kde vlastně o nic neběží) . Další Vám alespoň nabídnou možnosti – hluboký, střední, malý žlábek… nebo nožnosti od jedničky do pětky. Stále však nevíte jestli je to či ono pro Vás to pravé broušení ! Nevíte jaký rádius žlábku na brusli vlastně máte. Po pravdě žádné standardní ( střední ) broušení neexistuje. Je to jen lenost personálu. U nás používáme konkrétní míry a to buď v milimetrech nebo v palcích, odsupňovaných po ½ milimetru nebo 1/16 palce. Když od nás odcházíte , víte přesně co máte na brusli. …a jestli nevíte, tak víte číslo Vaší zákaznické karty a tam mám všechny údaje o Vašem broušení. Výhodou znalosti rádiusu Vašeho žlábku oceníte ve chvíli, kdy musite brousit jinde než u nás, nebo když si přejete doladit broušení. Neméně důležitý je fakt, když si necháte nabrousit brusle před důležitým zápasem, budete se moci na své brusle spolehnout, že jsou takové jako vždy. A konečně máte-li na svých bruslích stále stejný a osvědčený žlábek prodlužuje se životnost nožů.

Mýtus 1: Nůž musí být při broušení ve středu brusného kotouče.

Na tomto obrázku č. 1 je vidět základní mýtus o broušení bruslí !!!! Né nezbytně musí být střed može brusle shodný se středem brusného kotouče viz obrázek . Nejdůležitější je to, aby byl střed nože shodný se středem oblouku na brusném kotouči. Jak je vidět právě na tomto obrázku.

Mýtus 2: Vnitřní nebo vnější hrana žlábku by měla být vyšší.

Omyl: Obě hrany musí být stejné – snadno to poznáte když nejsou. Doleva Vám to přešlapuje jak po másle a napravo to nejde? Tak to je přesně ono – hrany nejsou stejné.

Mýtus 3: Brankářské brusle se musí otupit.

Omyl měli by mít takový žlábek, aby se s ním nemuselo nic dalšího dělat.

Co dál?

Máte čerstvě nabroušeno na Broušení-bruslí.cz co dělat dál ? – no přece jít hrát hokej !!!

Jestliže jste si změnili velikost žlábku – určitě budete citit rozdíl. Každá změna o 1mm pozmění úhel ostří brusle o přiblžně 2,5°. Dokonce I změna o ½ milimeru bude znát. Může trvat chvíli než si přivyknete, ale věřím, že v drtivé většině případů budete spokojeni s výsledkem. Nejste spokojeni? Nepropadejte panice, zapamatujte si s jakými problémi se potýkate, jako například ( podklounutí, malá rychlost, poskakování brusle atd.) a přineste Vaše brusle do týdne zpět. Vaše brusle přebrousím tak, abychom našli ten správný žlábek. V drtivé většině případů se trefím na poprvé. Jen jednou jsem zdarma upravoval žlábek.

Prosím informujte mě, když jste si nechali brousit brusle na jiný ( nevyhovující žlábek, třeba I jinde). V tomto případě může Vaše brusle vyžadovat větší péči.

Moje záruka spokojenosti
Během doby jsem si získal slušnou reputaci na profesionální broušení bruslí. Ptáte se proč? …no protože broušení bruslí beru naprosto vážně. Prakticky se nezabývám ničím jiným než broušením bruslí a ještě hraji amatérsky hokej. Každou novinku si tak sám na sobě nejprve vyzkouším a až mám jistotu, tak pak ji mohu doporuči Vám – mým zákazníkům. Proto mohu bezpečně poskytnou přebroušení do jednoho týdne zcela zdarma.
Nicméně nezapoměňte, že každá změna na Vaší brusli bude znát. Obzvláště nebrousíte-li brusle pravidelně.

Naše broušení netrvá pouhých 20sekund. Dobré broušení si žádá mnohem více času. Každému broušení se věnuji individuálně a broušení trvá 15 až 30 minut. Odmítám urychlení tohoto procesu, i když ve frontě čekájí další zákazníci. Může se proto lehce stát, že si na broušení musíte chvíly počkat. Omlouvám se za to, ale jen tak mohu zaručit, že broušení bude v té nejvyšší kvalitě. Budete-li si přát, můžete brusle přinést na broušení ráno a vyzvednout později. Butede-li v časové tísni zavolejte a domluvíme si konkrétní čas.

Internetový zákazníci: Jestli Vás zaujalo naše “dálkové expesní broušení” klikněte zde pro více informací.
Každé broušení zakončuji začišťovacím procesem, kdy se na nůž brusle nanese speciální brusná pasta, která začistí povrch broušené strany. Tím se standardně dociluje mnohem lepšího vákonu brusle. Pro opravdové fajnšmekry nabízím I leštění žlábku, kde výsledný efekt skluzu je vylepšen až o 15% ( žlábej je jak zrcadlo).

Proč právě www.Broušení-Bruslí.cz ???
V ostatních hekejových centrech, na stadiónech a v prodejnách si myslí, že broušení bruslí je jednoduché. Někteří dokonce zaměstnávají na sezonu brigádníky. V lepším případě jim dají krátké školení a hurá jde se brousit. Mohy bych napsat román, o příhodách jak dopadli hokejisté, kteří si nechali podobně nabrousit brusle. Pouze pár brusičů se může pochlubit dlouhou a profesionální historií a stovkamy dobře a kvalitně nabroušených bruslí. To že někdo okopíruje tyto stánky z něj nebo jeho firmy “profesionální broušení Bruslí “ N E U D Ě L Á !!!!! Profesionální broušení vyžaduje znalost konstrukce brusle, znalost materiálů, základy obrábění kovů, a určitě, by dobrý brusič měl být zároveň i hokejistou, aby Vám mohl přesně popsat jak se které broušení na ledě chová. Tyhle všechny požadavky splňuji a proto “ neskromě” mám všechny předpoklady být tím nejlepším v oboru. O tom všem se můžete přesvědšit na vlastní oči a “brusle”.

1. pata – je využívána k brždění a k pohybu vzad a pro rovnováhu cca 20%
2. střed – je využívan nejvíce pro skluz, brždění atd. cca 80%
3. předni část – je využívána pro zrychlení cca jen 1-3vteřiny.
4. špička – je využívana jen na rozjezd cca 1 vteřinu. Dohromady s čáatí 3 cca 20%

Co je Profiling? Neboli “ Kolébka – profil ”

Zjednodušeně, Profiling je vybroušení a naostření rádiusu ( kolébky ) na nůž brusle. Stále nerozumíte? Dovedete si představit houpací křeslo nebo houpacího koně? Zaměřte se na spodek, Změní teli velikost ohnutí houpačky – změní se rapidně rychlost houpání a stabilita klidové ( střední ) polohy. ….no a stejné je to i s Vaší bruslí.

O Profilingu nekolují žádné mýty. Brusle již z výroby mají nastaven určitý univerzální profil.
Někdy je to 9, 11 nebo 13 ( feets tedy stop). Vysvětle me si co se tím myslí. Například číslo 13 udává poloměr ve feetech ( stopách ) tedy 13 feetů je přibližně 394 cm. představ te si velikou obruč o průměru bezmála 8 metrů, postav te ji a nohou si stoupněte do místa kde se dotýká země. To je její kontaktní místo se zemí (nebo ledem) ….jo a nedávejte ji do trávy – tam se Vám zaboří. Stejný oblouk je vytvořen na brusli a ta se pak totýká ledu jen určitou svojí částí. V ideálním případě se jedná o tečnu, která se dotýká jen v jednom bodě. Jenže v reálném světe je každý material nějak pružný. Tak I obruč se Vám do trávy zaboří a plocha dotyku je větší než jen jeden bod , tak stejně se chová brusle na ledu. Tak vzniká dotyková ploch brusle. Čím je radius větší tím je úměrně větší styčná plocha. Takže shrnutí : čím větší je “kolébka tím větší je plocha, kterou se brusle dotýká ledu…..

Tak to ještě zdaleka není vše –

Možná někteří z Vás slyšeli od ostatních hráčů: “ já mám kolébku pro obránce” nebo “ já mám kolébku 9”. Co vlastně říkají ??? Předně Vám říkají, že mají “kolébku” upravenou podle svých potřeb ! Jeden pro obránce a druhý zase určitou specifickou velikost č.9( kterou jsme si již výše vysvětlili. Profiling nebo chceteli “vytvoření kolébky” je proces, který Vám umožní vybrat si jak velikou částí se bude Vaše brusle dotýkat ledu. Větší “kolébka” – nižší plošné zatížení = vyšší ryclost a více stability na ledu. Menší kolébka – snadnější otáčení, větší pohyblivost.
Další možností profilingu je změna originálního nastavení středu nebo sklonu kolébky.
Podobné změny vedou ke zlepšení manévrovatelnosti a zlepšení Vaší herní pohody a výkonu.
Bohužel nejednou jsem se setkal s novými bruslemi, které již z výroby měli posunutý střed kolébky více jak 2cm navzájem, což mělo za následek nevyrovnanost, zakopávání a zhoršení herního výkonu. Podle mých zkušeností až 80% nových bruslí mají jiný profil na levé a na pravé brusli. Nové brusle by se tedy měly rozhodně zkontrolovat a přeměřit, zda jsou alespoň obě stejné. Brusle a jejich nože jdou na trh pouze se základním firemním profilem. A nepočítejte s Tim, že si někdo láme hlavu jestli do pravé brusle vloží nůž ze stejné série.
Podívej te se na to třeba i takhle: CCM, Bauer nebo Botas Vás prostě neznají, Nevědí jaký je Váš styl a jestli hrajete obránce nebo útočníka? Vyrábějí jen jeden profil a co hůře pro nás , každý výrobce jiný. Tedy jestliže nejste hvězda NHL!
Takže si to užíváte na Botasech, pak Vám “ježíšek” koupí nové super Bauery a….. nic je to horší než to bylo! Že to znáte ? Jak je to možné. No právě proto, že konstrukce nožů a bot je u každého výrobce jiná a stejně jak nám může vyhovovat standardní profil na Botasce nám nemusí sedět originální profil na Bauerce a naopak. Tyto dva renomované výrobce jsem nezmínil náhodou. Jejich konstrukce a posazení profilů nožů se od sebe navzájem nejvíce liší.

Domnívám se, že stejně jako jsou dnes jiné brusle pro gólmany, tak by stejně dobře mohli být i brusle pro obránce nebo útočníky, protože každý z nich se na ledě pohybuje jinak. Obránce bruslí až 65% pozadu a naopak útočník skoro pozadu nebruslí. Možná se toho jednou dočkáme. Do té doby bude nutné a žádoucí si profil upravit dle svých potřeb. Prostě neexistuje univezální kolébka pro všechny. Jsme různě vysocí, máme různou váhu, různý věk, jinak velikou nohu, jiné brusle, hrajeme na jiné pozici a máme jiné schopnosti. Všechny tyto aspekty mají vliv na výběr profilu. Tvar profilu brusle, který není přizpůsoben Vašemu hernímu stylu nebo Vaší pozici na ledě může výrazně omezit Váš výkon! Tak tolik na úvod co je profiling – profil neboli kolébka

Jaké jsou hlavní výhody kolébky?

  • zlepšená rovnováha a stabilita
  • ostřejší zatáčení
  • rychlejší zatáčení
  • raketový start
  • snižuje únavu
  • snižuje riziko úrazu snadnější kontrolou brusle
  • zlepšuje kontrolu hole
  • další a další

Jaké jsou nevýhody kolébky?

  • ubrání nože v některých případech i o 1mm
  • komplikovaná náprava nevhodně zvoleného profilu
  • vysoká cena –to je sice relativní vzhledem k výhodám

Proč a kdy uvažovat o Profilingu ?

…No jestli jste nebo se považujete za opravdového hokejistu, tak kolébka šitá na míru, může rapidně zlepšit Vaší techniku bruslení. Nicméně říkám rovnou, že speciální kolébka nebo COMBO není “to” co udělá z amatéra, který bruslí jen po předu a přešlapování viděl jen v “Perlové ulici” opravdového hokejistu. Bruslařům, kteří jezdí jen dopředu doporučuji přeměřit , případně srovnat a lehce přizpůsobit. Naopak hráčům Extra ligy a 1ní ligy, a všem hráčům, kteří chodí alespoň 3x týdně mohu nabídnout osobní profil šitý na míru.
V zásadě lze říci, že kolébka se vyplatí všem, otázkou je vybrat tu správnou jak pro začátečníka tak pro profi hráče. Všichni Ti co si u mě nechali vyrobit profil, se shodují, že si na nový profil museli zvyknout. Starším hráčům to trvá tak dvě bruslení a mladším ještě méně. Nicméně všichni bez vyjímky se shodují v tom, že je to mnohem lepší než před tím….
…. A to mě těší..

Co je Kombinovaný profil ? neboli „Combi“ ?

Broušeni bruslí

Combi je ? možná ? revoluce v broušení bruslí. Říkám “možná” protože ještě nebylo dost času ověřit. I když už jsem něco podobného viděl v Americe a v Kanadě do našich hokejovýcj koutů jaksi tato vymoženost nedorazila. Asi taky proto, že nikdo není takový nadšenec, nebo taky pro svou vysokou nákladnost na výrobu odpovídajících šablon. Nicméně potvrdí-li se moje předpoklady, pak by to mohlo znamenat něco jako nástup carvingu u lyží.

O profilu jsme si již napsali výše, ale co je kombinovaný profil? Ze základních požadavků na broušení profilů vyplývaji poměrně protichůdné požadavky – například vyšší rychlost oproti manévrovatelnosti , ale i rychlá akcelerace. Doposud se podobné požadavky řešili výběrem kompromisního rádiusu. Jenže pro obě akce naštestí používáme jinou část nože. A proto se dá vhodnou kombinací dvou rozdílných poloměrů profilu vykompenzovat rozdílné požadavky na profil brusle.

Kombinovaný rádius ( Combi kolébka ) je opravdu odlyšný od klasického profilu. A to především tím, že se skládá ze dvou rozdílných rádiusů. Combi profil Vám dá mnohem větší a optimalizovanou a maximální účinost prakticky pro všechny akce na ledě. Zlepšuje jak zrychlení, manévrovatelnost, tak i agilitu, ostré zatáčení a v neposlední řadě přechody mezi jednotlivými akcemi atd. S Combi kolébkou doslova naštvete protihráče ( jak se to stává i mě). Budete o třídu dále něž ostatní s klasickou kolébkou. V mnoha situacích na ledě, hráč dovolí svému tělu a jeho silovému momentu být řízen a ovlivňován pohybem brusle po ledě, než brusli sám řídit. Jestliže se nenaučíme jak používat rovnováhu a moment naší váhy k ovládání bruslí, případně k celkové synchronizaci pohybem těla a brusle, nikdy se neodlepíme od amatérského hokeje… – Na toto téma – tady v dílně vedeme často rozhovory !!! Každý hráč musí sám sebe usilovně trénovat ,kontrolovat a cíleně řídit pohyb těla, bruslí a pochopit o co v bruslení kráčí – v životě jde přeci jen vo bednu….. Podstatné je, že s Combi kolébkou to jde o poznání snadněji, protože je brusle mnohem více přizpůsobena bruslení…… Zatím všichni, kteří jej vyzkoušeli hlásí, že s bruslí jde dělat mnohem více a dokonce akce, které před tím nebyly možné nebo končily pádem…..

V součastnosti už mám k dispozici prakticky celkovou škálu Combi kolébek. Většinu z nich jsem i sám vyzkoušel a ještě je v začátku sezony doladím. Standardně je však hromadně nenabízím. Je potřeba si uvědomit, že z Combi kolébky bude profitovat pouze zdatný nebo nadějný bruslař, který přesně ví co od brusle očekává a ví jak má jeho brusle fungovat. Takže v případě, že víte co chcete a seriozně se zabýváte hokejem tak Combi je tu pro Vás.

Bližší informace naleznete na www.brouseni-brusli.cz nebo u pana Martina Čisláka tel: 737 779 009

Více zde: http://www.opravyhokejek.cz/news/brouseni-brusli/